Fiat siktar på elbil för under 25 000 euro – blir Panda-inspirerad

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

8 aug 2023

I juli nästa år ska Fiat lansera en elbil för under 25 000 euro. Det berättar företagets vd Olivier Francois i en interjvu med Bloomberg. Bilen ska ha gemensamma drag med den lilla Fiat Panda. Prislappen är central, Fiat verkar inte vilja lägga sig platt för konkurrenter från Kina där BYD exempelvis är på väg in med billiga modeller.

– Det finns ett stort behov av billiga elbilar, sa Olivier Francois i intervjun.

Det är inte heller omöjligt, snarare troligt, att denna billiga Fiat-modell delar teknik med den kommande Citroën ë-C3, som också ska lanseras som en mindre elbil med liten prislapp. Citroën och Fiat ingår ju i samma koncern.

ë-C3 ska byggas i Slovakien och ska konkurrera med Dacia Spring och kommande Renault 5. Priset för ë-C3 ska även det ligga på under 25 000 euro. Men den lilla storleken till trots ska ë-C3 få en räckvidd på upp till 420 km.

Olivier Francois vill dock inte ge några detaljer kring drivlina och batteristorlek vare sig gällande ë-C3 eller kommande Fiat-bil.

Vid sidan av den mindre elbilen och Fiat 500e kommer Fiat att göra verklighet av Centoventi-konceptet, som första gången visades upp 2019. Den produktlinjen kommer att ge ett bredare användningsområde.

Fiat har som mål att bli helelektriskt senast år 2030.

Bildtext: Centoventi-konceptet, som visades år 2019.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: