Finansieringen av Northvolts fabrik säkrad – Volkswagen får 20 procent av aktierna

Lotta Hedin

Lotta Hedin

12 jun 2019

Idag kom beskedet att Northvolt nu säkrat finansieringen av första delen av sin batterifabrik I Skellefteå, Northvolt Ett.

Investeringar från Volkswagengruppen och Goldman Sachs Merchant Banking tillsammans med BMW-gruppen, AMF, Folksam och IMAS Foundation ger Northvolt ett ökat kapital på cirka 9,5 miljarder kronor.

Europeiska investeringsbanken har tidigare beviljat Northvolt miljardlån, och utöver det finns ytterligare långivare. Sammantaget betyder det att finansieringen av den första delen av batterifabriken, med en produktionskapacitet på 16 gigawattimmar litiumjonbatterier per år, är säkrad.

Northvolt Ett kommer att börja byggas i augusti, och 2021 räknar företaget vara uppe i storskalig produktion. En utbyggnad till minst 32 gigawattimmars kapacitet är redan planerad.

Enligt Northvolt är har man redan fått in ordrar till ett värde av 13 miljarder amerikanska dollar.

Utöver batterifabriken i Skellefteå meddelade Northvolt och Volkswagen också att man skapar ett gemensamt bolag som ska bygga en batterifabrik i Salzgitter i Tyskland. Även den kommer initialt ha en produktionskapacitet på 16 gigawattimmar årligen, vilket kan komma att utökas till 24 GWh. Fabriken ska börja tillverka batterier åt Volkswagen i slutet av 2023 eller början av 2024.

Totalt investerar Volkswagen 900 miljoner euro i Northvolt. Delar av de pengarna är öronmärkta för det gemensamma bolaget, och delar investeras direkt i Northvolt.

I gengäld förvärvar Volkswagen cirka 20 procent av aktierna i Northvolt AB och kommer att få en plats i styrelsen, med förbehåll för godkännande enligt antitrustlagstiftningen, skriver TT.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!