Fisker lever vidare – bilföretag köper upp restlagret

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jul 2024

Efter ett stormigt första halvår av 2024 gick ansökte Fisker i USA till slut om konkurs i juni. Några veckor senare inleddes konkursförandet även i Sverige och Fiskers historia såg med det ut att ha nått vägs ände här.

Fast inte helt och hållet. För nu står det klart att det fortfarande kommer gå att köpa en sprillans nya Fisker Ocean Extreme. I alla fall ett tag till. Det efter att företaget BraBilar i Enköping nu meddelar att de köpt upp hela lagerbeståndet av bilar från svenska Fisker.
– Jag kände en passion för Fisker redan vid första provkörningen, vi vågar stå upp för en fantastisk bil, men det är klart att det är ett risktagande, säger delägaren Nikolaj Kascelan som är delägare i BraBilar.

Totalt handlar det om ett 30-tal bilar och i alla fall är det toppversionen Fisker Ocean Extreme. Exakt vad den som nu vill slå till på en exemplar kommer att få betala är ännu inte helt spikat.

– Jag har inte riktigt bestämt det än utan känner och klämmer lite på marknaden. Men jag siktar på strax över 300.000 kronor, säger Nikolaj Kascelan till Elbilen.

Med det kommer Fisker Ocean Extreme att bli en av de billigaste elbilarna på den svenska marknaden. Och då i form av en 4,78 meter lång fyrhjulsdriven elsuv med 557 hästkrafter och en räckvidd på 70,7 mil. Ursprungligen var priset för Fisker Ocean Extreme 755.000 kronor. Under våren införde Fisker prissänkningar på upp till 210.000 kronor på lagerbilar.

Nu går de alltså att köpa ännu billigare. Men då ingår också en del frågetecken i och med att det handlar om en bil från en tillverkare som har gått i konkurs.

– Vårt pris kommer vara en direkt avspegling att det är en liten risk att köpa den. Det kommer vi vara tydliga med, till exempel att det kommer finnas begränsad tillgång på reservdelar, säger Nikolaj Kascelan.

Någon egen garanti kommer de inte att erbjuda. Konsumentskyddslagen kommer däremot som alltid att gälla. Och på sikt hoppas han att i alla fall situationen med reservdelar är något som kan komma att lösas. Orsaken är att det amerikanska lagret av bilar från Fisker på drygt 3.000 bilar köptes av företaget American Lease. De planerar i sin tut att hyra ut dem som taxibilar till Uber och Lyft i New York.
– Man vet inte vad som händer i framtiden. Men American Lease borde ha en plan för reservdelar, säger Nikolaj Kascelan.

Här kan ni läsa vår provkörning av Fisker Ocean från tidigare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: