Fler elbilar från Mini – här är eldrivna Countryman

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 apr 2023

Mini gick tidigt ut och satte 2030 som året då tillverkaren endast ska tillverka elbilar. Efter Mini Cooper SE är det nu dags för nästa eldrivna modell när den större Countryman kommer i en ny generation.

Särskilt ”mini” var modellen Countryman redan inte tidigare. Och jämfört med förra generationen växer den nu både på längden och höjden.

Nya Countryman mäter 4,43 meter på längden och är 1,6 meter hög. Med det är den 13 centimeter länger och 6 centimeter högre än föregångaren. Det betyder mer plats på insidan och enligt Mini även mer komfort.

Mini ägs som bekant av BMW och det är från deras kompakta elsuv iX1 som tekniken hämtas. Eldrivna Countryman kommer erbjudas i två versioner med antingen drivning på två eller alla fyra hjulen. Med Countryman SE ALL4 lanserar Mini alltså sin första fyrhjulsdrivna elbil som då bjuder på 313 hästkrafter.

För den andra versionen talar Mini endast om ”tvåhjulsdrift” och en effekt på 191 hästkrafter. Det är därför oklart om Countryman med en elmotor driver fram eller bak.

Batteripaketet är samma på 64,7 kWh i båda versioner. Räckvidden beräknas till omkring 45 mil.

Med nya Countryman vill Mini också minska bilens klimatavtryck vid tillverkningen genom ökad användning av återvunna material. Fälgarna består till 70 procent av sekundärt aluminium och delar av inredningen är tillverkad av återvunna PET-flaskor och gamla mattor. Enligt Mini ska användning av återvunna material kunna sänka koldioxidutsläppen längs värdekedjan med hela 85 procent.

Tillverkningen av eldrivna Mini Countryman drar igång i tyska Leipzig i november. Det är ännu oklart när bilen kommer till Sverige och vad priset här blir.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: