Ford bjuder på (liten) smygtitt av kommande elsuv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 dec 2022

Efter Mustang Mach-E har Ford i Europa fokuserat på elektrifiering av sina transportbilar. E-Transit, E-Transit Custom och nu senast även E-Torneo har alla visats upp och i E-Transits fall har leveranserna också kommit igång.

Om den eldrivna pickupen F-150 Lightning kommer hit är oklart. Men Ford har lovat sju elbilar för Europa fram till 2024, där även Mustang Mach-E räknas in.

Dagens Ford Puma ska komma med eldrift och utöver det planeras ytterligare två personbilar som beskrivs som “Medium Size Crossover” och “Sport Crossover”.

Under ett eventet hos Ford i Köln bjöd den europeiska chefen Martin Sander nu på en liten försmak av en modell som lanseras nästa år.

Med betoning på liten, för mycket mer än ena främre hörnet med en del av strålkastaren fick vi inte se. Resten av bilen var ännu dold under ett skynke. Av formerna går ändå att utläsa att det det där under döljer sig en mellanstor elsuv.

Det är också precis vad som väntas. För de kommande europeiska modellerna har Ford ingått ett avtal med Volkswagen om att använda koncernens elbilsplattform MEB – alltså samma som används till dagens ID-modeller.

Det kommer därför knappast förvåna någon om elsuven Ford lanserar nästa år delar tekniska specifikationer med Volkswagen ID.4 och ID.5, Skoda Enyaq och Audi Q4 e-tron.

Fords bilar med Volkswagenteknik kommer byggas hos Ford i Köln. Förra året meddelade tillverkaren att de investerar en miljard dollar för att endast tillverka elbilar i den tyska fabriken.
Från 2030 ska Ford endast sälja eldrivna modeller i Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: