Ford E-Transit Custom – 38 mils räckvidd och eluttag för verktyg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 maj 2022

Ford satsning på eldrift i Europa har ett stort fokus på tillverkarens kommersiella avdelning. Av de sju nya eldrivna modeller som ska lanseras till 2024 är fyra stycken transportbilar.

Efter aktuella E-Transit visas nu nästa eldrivna modell, den mindre E-Transit Custom. Med en räckvidd på 38 mil vill Ford med E-Transit Custom komma med ett viktigt bidrag i omställningen till eldrivna transporter. Förutom eldrift bjuder E-Transit Custom på eluttag för att kunna driva verktyg med batteriet.

Om det som i E-Transit är på 68 kWh och med vilken effekt det går att snabbladda avslöjas inte. Det större syskonet E-Transit klarar 115 kW. Bilen har också ”dragkapacitet”, men det nämns inte hur mycket den får dra.

– Detta är en vattendelare för transportbilsoperatörer i Europa, och ytterligare ett enormt betydelsefullt förverkligande av våra Ford Pro-ambitioner”, säger Hans Schep som är general manager för Ford Pro Europe.

Med Ford Pro vill Ford erbjuda en helhetslösning som ska göra det enklare för företag att byta till eldrift. Med bland annat realtidsövervakning av batteristatus och körsträcka samt automatiska system för planering av laddning ska omställningen göras smidig.

Idag är det ännu oklart hur mycket av funktionerna i Ford Pro som kommer att erbjudas i Sverige.

Elbilen fick i förra veckan en smygtitt på bilen som då beskrevs som ”en helt ny modell utarbetad från grunden”. Ford presenterar inga detaljer, men basen ser ändå ut att som med E-Transit utgöras av den aktuella versionen med förbränningsmotor.

Men Ford säger att E-Transit Custom har ”ombalanserade proportioner”. Det märks framförallt i fronten som har gjorts om och fått ett mer självsäkert uttryck. Enligt Ford för att de vill att den ska synas och att de som väljer eldrift ska sticka ut i trafiken.

Ovanför grillen går en ljusslinga som sträcker sig hela vägen ut till kanten och genom strålkastarna.

Ford visar inget av interiören. Vad vi kunde se genom fönstret vid smygtitten påminde insidan i mycket dagens version av Transit Custom, men med en större skärm i mitten.

E-Transit Custom ska börja tillverkas i Turkiet under andra halvan av 2023. Svenska priser och leveransdatum har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: