Ford och BMW investerar i solid state-teknik från Solid Power

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 maj 2021

Det amerikanska företaget Solid Power har visat upp ett lovande solid state-batteri. Så lovande att de precis har dragit ytterligare 130 miljoner dollar, omkring en miljard kronor, i en investeringsrunda.

En stor del av pengarna kommer från BMW och Ford som hoppas kunna använda tekniken i kommande elbilsmodeller. Samtidigt säger både Ford och BMW att de fördjupar utvecklingssamarbetet med Solid Power.

Flera biltillverkare som Volkswagen och Toyota satsar på solid state-batterier med fast istället för flytande elektrolyt. Tekniken har flera fördelar, som högre energitäthet och mer säkerhet. Ännu har ingen lyckats knäcka ekvationen av solid state-teknik och lönsam storskalig produktion, men flera företag säger sig nu vara nära målet.

Bland annat Volkswagen investerar stort i företaget QuantumScape som ska dra igång en pilotfabrik i år.

Med det nya kapitalet säger Solid Power nu att de också kan få igång en pilotanläggning i början på 2022.

BMW och Ford har testat cellerna från Solid Power och verkar vara mer än nöjda av resultatet och möjligheterna det bjuder på.

– Genom att förenkla designen av solid state jämfört med litiumjonbatterier kan vi förlänga bilarnas räckvidd, förbättra innerutrymmen och lastmöjligheter, leverera lägre kostnader och mer värde för kunder och effektivt integrera den här typen av solid state-batteriteknik i den existerande produktionsprocessen av litiumjonceller, säger Ted Miller som är chef för utvecklingen av elektrifiering hos Ford.

Han får även medhåll av BMW:s utvecklingschef Frank Weber.

– Utvecklingen av solid state-batterier är ett av de mest lovande och viktigaste stegen mot mer effektiva, hållbara och säkrare elbilar. Vi har nu tagit vårt nästa steg på den vägen tillsammans med Solid Power, säger Frank Weber som är utvecklingschef hos BMW.

Solid Power säger att deras batterier har 50 procent högre energitäthet än dagens litiumjonbatterier. Både BMW och Ford har redan tidigare investerat i företaget, tillsammans med bland andra Hyundai och Samsung.

BMW meddelade nyligen att de planerar visa upp bilar med solid state-teknik innan 2025. Det gäller även Toyota som utvecklar tekniken tillsammans med Panasonic.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!