Ford planerar fler elbilar med Volkswagens teknik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 mar 2023

Igår visade Ford sin nästa elbil i form av elsuven Explorer. Trots ett mindre format än de bensindrivna föregångarna har Ford lyckats få bilen att se ut som en Explorer. Under den boxiga karossen hittas däremot teknik från Volkswagen i form av koncernens elbilsplattform MEB.

När den lanserades var också tanken att erbjuda tekniken även till andra tillverkare. Bortsett från Audi, Skoda och Cupra är nu Ford den första tillverkaren utanför Volkswagenkoncernen att bygga en elbil på MEB.

Och det slutar inte med Explorer. Enligt Oliver Blume, chef för Volksagenkoncernen, ”intensifieras” nu samarbetet med Ford. Ytterligare en modell på MEB är på gång och beskrivs som speciellt framtagen för europeiska kunder.

När Ford tidigare har visat sina elbilsplaner för Europa har det talats om en ”Medium Size Crossover”, som är den nu visade Ford Explorer. Nästa modell kallas ”Sport Crossover” och vad det handlar om och hur sportig den blir vet vi ännu inte.

Säkert är i alla fall att Ford har lyckats klämma ur mer effekt från MEB-plattformen än vad vi hittills sett från Volkswagen. Ford Explorer ska komma i en fyrhjulsdriven version med 340 hästkrafter. Hos GTX-versionerna av ID.4 och ID.5 samt RS-versionen av Skoda Enyaq får du nöja dig med 299 hästkrafter.

För modellen som följer efter den vill Ford däremot förlita sig på egen teknik. Enligt Fords planerar tyder det mesta på att det då handlar om en eldriven version av dagens Ford Puma.

Men i alla fall enligt Volkswagens Oliver Blume låter det som att det kan bli fler elbilar från Ford med tysk teknik.

– Vi är bara i början av vårt samarbetsprojekt, sa han till branschtidningen Automotive News.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!