Fords SuperVan snabbast i backen vid Goodwood

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 jul 2024

Under helgen har det varit dags för bilfestivalen Goodwood Festival of Speed igen i England. En av de mer udda skapelserna som visats där stod Ford för 2022 när de presenterade den eldrivna transportbilen SuperVan. En sportiga skapelse som med sina fyra elmotorer hade en gemensam effekt på 1.471 kW, eller 2.000 hästkrafter.

En något svagare version med en elmotor på framaxeln och två på bakaxeln för en effekt på “bara” 1.050 kW (1.400 hästkrafter) deltog förra året i höjdtävlingen Pike’s Peak i USA. I år var Ford tillbaka med sin SuperVan vid Goodwood för att där delta i tävlingen uppför den 1,9 kilometer långa och 92 meter höga backen där. Något den gjorde med briljans och tog sig runt slingan på 43,99 sekunder.

Med det var Fords transportbil snabbare än utmanaren, specialbygget Subaru WRX – Project Midnight. Med sina 670 hästkrafter och ett vridmoment på 922 Nm från sin turboladdade boxermotor är det den snabbaste versioner av Subaru WRX någonsin. Men det räckte alltså inte mot Fords skåpbil och Subarun tog sig runt på 46,1 sekunder.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: