Förseningar tvingar STCC att skjuta upp eldriven premiär

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 jul 2023

Problem med leveranskedjor samt brist på komponenter och halvledare var något som dominerade i nyheterna från bilvärlden förra året. Situationen ser idag något bättre ut, men produktionen haltar ännu på sina håll. Det märker också arrangörerna av STCC, som i för första gången ska köra med elbilar och bli världens första helt eldrivna nationella touring car-mästerskap.

Men nu tvingas arrangörerna ändra i planerna på grund av förseningar i leveransen av de eldrivna tävlingsbilarna. De tillverkas av det svenska företaget EPWR och batterierna kommer från österrikiska STARD.

– Med elektrifieringen av STCC tar vi det största steget framåt någonsin för mästerskapet och skandinavisk motorsport, ett stort steg som tyvärr inte är resistent mot förseningar i leveranserna av de avancerade komponenter som håller på att tillverkas av EPWR och deras underleverantörer, säger Micke Bern, vd för STCC.

Den tänkta premiären till helgen i Falkenberg har redan fått skjutas upp. Nu meddelas att hela säsongen komprimeras till en tävlingsmånad som sker i september. Planen är nu att inleda säsongen på Ring Knutstorp den 31/8–1/9. Efter det körs tävlingen på Ljungbyheds Motorbana den 16 september. Avslutning och final sker som planerat Mantorp Park 22-23 september.

Det innebär att bland annat stadsloppet som var tänkt att köras i Helsingborg i augusti nu flyttas till nästa år. Orsaken uppges vara att tävlingsbilarna måste testas under tiden när säsongen skulle köras.

– Det är självklart en besvikelse att inte kunna genomföra årets tävling i Helsingborg. Men vi fortsätter vårt samarbete med STCC för att kunna säkra starka tävlingar 2024 och 2025 då vi ser fram emot att välkomna dem i vår stad, säger Henrik Gidlund som är enhetschef för Helsingborg Convention & Event Bureau.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: