Första elbilen från Sony och Honda kommer 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jun 2022

När Sony visade elbilskonceptet Vision-S i början av förra året togs det emot väl. Men enligt Sony var det endast en studie som aldrig skulle sättas i produktion.

Det kom att ändras i samband med att ytterligare ett koncept visades, en elsuv kallad Vision-S02. Kort efter det presenterades också planerna på ett samarbete med Honda.

Avtalet har nu officiellt skrivits under och med det bildas ett nytt gemensamt bolag som får namnet Sony Honda Mobility Inc. Tanken är att kombinera Hondas erfarenhet av att bygga bilar med Sonys kunnande inom teknologi.

Och resultatet ska komma snabbt. Den första modellen planeras att lanseras till 2025. Om den kommer att baseras på något av de båda koncept Sony visat eller om det blir en helt ny modell återstår att se.

2025 ska det nya bolaget även börja leverera mobilitetstjänster, men vad det handlar om har ännu inte presenterats.

Honda har också inlett samarbete med amerikanska General Motors för att bygga stora volymer av elbilar med deras plattform Ultium som även innefattar ett flexibelt system för batteripaket.

Sony har sagt att de inte planerar någon egen tillverkning av batterier vilket. Den kommande elbilen från Sony-Honda kan alltså även innefatta ett samarbete med General Motors.

Honda här däremot tidigare sagt att den första modellen från samarbetet med General Motors ska börja byggas 2027, alltså två år efter att det första resultatet från samarbetet med Sony lovats presenteras.

Fram till 2030 vill Honda lansera 30 elbilar, vilket är lika många som även Toyota har lovat till samma år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: