Första Supercharger V4 finns nu i Nederländerna

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 mar 2023

Hösten 2020 öppnades Tesla sin första Supercharger V3 i Sverige. Elbilen var på plats och provladdade med upp till 250 kW, som är maxeffekten Supercharger V3 kan ge.

Med nästa generation V4 ska effekten höjas – hur mycket är ännu oklart. Den första stationen med Superchargers V4 har nu öppnats i nederländska Hardewijk omkring 8 mil öster om Amsterdam.

Laddstolparna har fått en något ändrad design och tack vare det kan själva laddkabeln göras längre. Det kommer göra det lättare för andra märken än Tesla att ladda, som har laddluckan placerad på ett annat ställe än hos Tesla.

Om det innebär att alla Supercharger v4 kommer vara öppna även för elbilar från andra märken är oklart.

Den nya stationen är däremot än så länge endast till för Teslas bilar.

”Vi kommer snart att välkomna alla elfordon till den här anläggningen och öppna nya V4-anläggningar i Europa”, skriver Tesla på Twitter.

Tesla har heller inte sagt något om vilken effekt som de nya V4-laddarna kommer ge. Enligt uppgifter från användare som laddat vid den nya stationen låg effekten på 250 kW, alltså samma som hos den tidigare generationen av Supercharger. Det är också maxeffekten som Teslas bilar kan ladda med.

När den första stationen med Supercharger V4 öppnas i Sverige finns det ingen information om. Att Tesla satsar på en snabb utbyggnad av sitt laddnätverk är i alla fall säkert. I slutet av 2021 satte Tesla upp ett mål om att på två år tredubbla antalet Superchargers.

Under förra året tillkom 10 000 snabbladdare och med det ökade antalet till över 40 000 globalt kort innan årsskiftet.

Totalt har Tesla 69 stationer med 890 superchargers i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: