Förvirring kring hastighetsmätaren i Model 3 – finns en koppling till Neuralink?

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

30 mar 2017

Teslas vd Elon Musk har ibland en förmåga att vara lika informativ som instrumentbrädan i kommande Model 3 när han twittrar. ”No” och ”You won’t care” som svar på frågor om huruvida den ickeexisterande hastighetsmätaren kommer att ersättas med en display i vindrutan har därför lett till en våg av teorier och spekulationer.

De lakoniska svaren dök upp efter att signaturen Nick wants a Tesla bad Musk om en centralt placerad hastighetsmätare, eftersom alla inte vill låta bilen köra själv. Nick luftade då sin förhoppning att bilen kommer att ha en så kallad heads-up display (HUD), något som Musk besvarade med ännu ett ”No”. Andra la sig i diskussionen med argument både för och emot och la fram egna teorier.

Som Tibor Blomhäll konstaterar i en artikel på Tesla Club Sweden kan HUD-teorin härröra från det faktum att Tesla i samma veva som man presenterade Model 3 rekryterade en ingenjör som tidigare hade jobbat med informationsdisplayer i motorcykelhjälmar. ”Tesla Model 3 blir nog mer självkörande än vad många tror”, skriver Blomhäll. ”Ratten är där bara för att lagen kräver det.”

Tekniken finns visserligen, och lagstiftningen börjar hänga med i utvecklingen. Men visst borde det finnas en vettig hastighetsmätare, förutom den i ena hörnet av infotainmentskärmen, särskilt som instegsmodellen inte kommer att ha level 5 (eller?). Och som Nick wants a Tesla konstaterar är det inte alla som vill låta bilen ta över körandet.

Eftersom Musk nyligen också twittrade om Neuralink, företaget som jobbar på ett interface som kopplar ihop teknikprylar med användarens hjärna, har Tidningen Elbilen skickat en Twitterfråga om det är den som ska ersätta både instrumentbrädan och HUD:en. Vi återkommer så snart vi får ett svar. Även om det bara blir ett ”No”.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: