Framgång med EX30 bakom rekordvinst för Volvo Cars

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 jul 2024

2024 har varit ett bra år för Volvo Cars med flera månadsrapporter som visat på nya försäljningsrekord, inte minst tack vare en ökad försäljning av eldrivna modeller. Och när siffrorna för årets andra kvartal nu presenteras visar de en rekordvinst som uppgår till 8,2 miljarder kronor. Det är inte bara en ökning med 28 procent jämfört med andra kvartalet i fjol utan också den högsta kvartalsvinsten någonsin i Volvos historia.

Försäljningen ökade med 15 procent till totalt 205.400 bilar och av dem var 26 procent helt eldrivna modeller. Drivande i ökningen av elbilar var Volvos senaste elbil EX30 som också har en betydligt högre vinstmarginal än de båda andra elbilarna EX40 och EC40. I alla fall för tillfället, för med de preliminära strafftullar som EU infört på elbilar som importeras från Kina är det något som kan ändras.

“På kort sikt kommer potentiella handelstullar från EU-kommissionen som rör elbilar från Kina att påverka EX30”, skriver Volvo. Orsaken är att EX30 idag byggs i Kina och om de preliminära tullarna blir permanenta i höst beläggs den med en straffull på 20 procent, som då måste betalas retroaktivt från början av juli.

“När EU-utredningen avslutas senare i år, efter medlemsländernas omröstningar och eventuellt utfärdande av de definitiva tullarna, kommer Volvo Cars ha en slutlig och tydlig översikt över hur tullarna kommer att påverka bolaget”, skriver Volvo vidare.

Under andra halvan av nästa år kommer EX30 också börja tillverkas inom EU, då i Volvos fabrik i belgiska Gent. Första då kommer EX30 också lanseras på den amerikanska marknaden, där landets regering infört 100 procent strafftullar på elbilar tillverkade i Kina.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: