Från 100.000 kronor i Kina – då kommer BYD Seagull hit

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 apr 2024

När BYD började säljas här var det med de tre modellerna Atto 3, Han och Tang på en gång. Sedan dess har även modellerna Dolphin och Seal lagts till och även suven Seal U är på väg att börja säljas här. På hemmamarknaden Kina har BYD har ännu fler modeller i sitt program. Till exempel den lilla modellen Seagull som efter den senaste prissänkningen där nu kostar 69.800 yuan. Vilket motsvarar strax över 100.000 kronor.

Nu bekräftar BYD-chefen Stella Li att Seagull kommer till Europa nästa år. Vad priset då kommer landa på avslöjas inte, men riktigt så billig som i Kina kommer det nog inte bli när Seagull rullar ut på våra vägar.

– Det kommer att vara en Seagull för den europeiska marknaden, en ny Seagull. Du har inte sett den än, inte ens jag har sett den än, säger Stella Li till spanska Forococheselectricos.

Den Seagull som idag säljs i Kina mäter 3,78 meter på längden och har en elmotor med 55 hästkrafter. Det går att välja mellan ett batteri på 30 kWh för 30 mils räckvidd, eller ett större batteri på 39 kWh för 40 mils räckvidd. I båda fallen enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln.

Vilka förändringar som vi kan vänta oss med en europeisk Seagull är oklart. Det har tidigare ryktats om att BYD planerar en version med natriumjonbatterier för att pressa kostnaden här. Med det ersätts litium med billigare salter vilket kraftigt sänker priset på batteriet. Nackdelen är att natriumjonbatterier har en lägre energidensitet och ännu säljs endast en model i Kina med ett sådat batteri.

En mer trolig möjlighet är att den europeiska Seagull kommer bli något större. Det var skedde med BYD Dolphin som växte med drygt två decimeter på längden när den lanseradesi Europa. Kanske ger Dolphin också en fingervisning om hur priset kommer skilja sig åt på Seagull här jämfört med i Kina. Dolphin kostar idag från 99.800 yuan i Kina, alltså 150.000 kronor. Här i Svrerige går Dolphin att beställa från 369.900 kronor.

Om den verkligen också kommer till Sverige återstår att se. Vid en europeisk lansering väntas BYD Seagull konkurrerar med främst Dacia Spring, som i uppdaterad version nu kostar från 16.900 euro, eller strax under 200.000 kronor, nere på kontinenten. Det är däremot en modell som inte säljs i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: