Från supersportbil till robotaxi – Rimac visar tjänsten Verne

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jun 2024

Kroatiska Rimac är mest känt för sin extrema eldrivna sportbil Nevera. Att nästa steg för företaget är något helt annat stod klart i början av året då Rimac meddelade att de arbetade på en självkörande Roboitaxi.

Nu har den visats tillsammans med den övergripande tjänsten Verne. Namnet är hämtat från den franske författaren Jules Verne. Tjänsten bygger på en app och en eldriven småbil. Valet av en liten bil beror enligt data från Rimac som visar att de flesta resor med den här typen av tjänst görs av en eller två personer. Bilen använder en egenutvecklad plattform, något som enligt Rimac ska bidra till en lösning utan kompromisser. Det innebär att det saknas både ratt och pedaler. Exakta specifikationer får vi inte, men bilen omkring 200 hästkrafter och ett LFP-batteri på cirka 60 kWh för en räckvidd på 24 mil.

Batteriet ska laddas vid en central kallad “Mothership”, där bilen också ska kunna tvättas och om inredningen skadats lätt kunna bytas ut.

Den självkörande tekniken har däremot plockats in utifrån, närmre bestämt från den israeliska utvecklaren Mobileye som även samarbetar med bland andra Polestar och Volkswagen. Med hjälp av tre Lidar, radarsensorer och 13 kameror ska bilen kunna köra på egen hand i alla väderförhållanden.

Tjänsten Verne ska först komma igång i Rimacs hemland Kroatien och då i huvudstaden Zagreb från 2026. Efter det planeras den komma till Storbritannien och Tyskland, samt Mellanöstern. När svenska städer blir aktuellt är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!