Frankrike vill installera solceller över alla större parkeringar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 nov 2022

Det fina med solceller är att de ofta kan sättas upp på ytor som redan finns, som tak. Eller på platser där det inte spelar någon roll att de täcks över.

Potentialen med solceller upptäcks också av allt fler, både privatpersoner och politiker. I Frankrike har senaten nu lagt fram ett förslag om att solceller ska sättas upp vid alla landets parkeringsytor med minst 80 platser. Om det röstas igenom kommer det att gälla både befintliga och nya parkeringar.

Utbyggnaden ska då dra i gång nästa sommar. Enligt tidsplanen ska parkeringar med mellan 80 och 400 platser ha försetts med solceller inom fem år. För större parkeringar gäller att minst hälften av ytan måste täckas av solceller. Där ska utbyggnaden också gå snabbare och måste vara klar inom tre år.

När det skett kommer solcellerna kunna generera 11 GW – enligt den franska regeringen motsvarande effekten hos tio kärnkraftsreaktorer. De tre reaktorerna i Forsmark har till exempel en effekt på mellan 1 och 1,72 GW.

Reaktorer är annars något som Frankrike har gott om. Men för tillfället är 32 av landets 56 reaktorer avstängda på grund av olika problem, bland annat upptäckten av rost. Sverige har i år därför gått om Frankrike i rollen som Europas största exportör av el.

Förutom solceller över parkeringar vill franska senaten se att det byggs solcellsparker utmed motorvägar

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: