General Motor miljardinvesterar för tillverkning av elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jan 2022

Elektrifiering hos de amerikanska biltillverkarna börjar få upp fart. Ford har fått in 200 000 förbokningar av den eldrivna pickupen F-150 Lightning och satsar på att bli nummer två efter Tesla med elbilar i USA. För ännu har Tesla ett rejält försprång, men även de stora etablerade tillverkarna är nu på väg att få ut sina eldrivna modeller på vägarna – och fler ska det bli.

General Motors meddelar nu att de investerar 6,6 miljarder dollar, omkring 61 miljarder svenska kronor, för att öka kapaciteten i tillverkning av elbilar och battericeller. Av det ska fyra miljarder dollar gå till att bygga om fabriken Orion Assembly i Michigan där den nyligen visade eldrivna pickupen Silverado EV.

Tillsammans med General Motors fabrik Factory Zero i Detroit ska General Motors kunna bygga 600 000 eldriva pickuper om året när omställning är klar 2024.

Ett år senare räknar koncernen med att ha en årsproduktion på en miljon elbilar från sina olika fabriker i USA, Kanada och Mexiko.

General Motors-chefen Mary Barra

– Idag tar vi nästa steg i vårt pågående arbete för att etablera GM:s ledarskap inom elbilar genom att investera i vår vertikalt integrerade batteriproduktion i USA och vår nordamerikanska tillverkningskapacitet för elbilar, sa GM-chefen Mary Barra i ett uttalande.

De övriga 2,6 miljarder dollar investeras i en fabrik för battericeller som byggs tillsammans med LG i Lansing, Michigan. Även där ska tillverkningen vara i gång år 2024.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: