General Motors plan: 100 procent elbilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

3 okt 2017

General Motors lanserar två nya elbilar nästa år och ytterligare åtminstone 18 fram till 2023. Men den amerikanska biltillverkaren har ett ännu högre mål än så – alla bilar de säljer ska vara eldrivna. Fast de säger inte när det blir så.

– General Motors anser att framtiden är helelektrisk, sa Mark Reuss, företagets chef för produktutveckling, på måndagen. Men till skillnad från många andra biltillverkare vill GM, som förra året sålde 10 miljoner fordon, inte satsa allt på batteribilar.

– Vår elektriska lösning bygger inte på en ”universalstorlek”. Vi anser att det behövs två olika alternativ: batteribilar och bränslecellsbilar.

De båda modellerna som kommer nästa år bygger på Chevrolet Bolt och många bedömare tror att åtminstone en av dem visar sig vara en mindre suv. Detta var dock inte något som GM ville kommentera.

Båda torde vara rena batteribilar, men GM visade också upp det vätgasdrivna konceptchassit Surus (Silent Utility Rover Universal Superstructure) som förutom en bränslecellsstack hardubbla elmotorer och fyrhjulsstyrning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!