General Motors visar vätgasdriven mobil snabbladdare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 jan 2022

Även batteridrivna bilar kan dra nytta av vätgas för att ladda. Det har vi sett exempel på tidigare i Schweiz där företaget H2 Energy satt upp mobila snabbladdare som drivs med vätgas.

Fördelen är att stationerna kan sättas upp på platser där behovet att ladda plötsligt ökar, till exempel vid en skidort under semestersäsongen.

Även amerikanska General Motors är inne på samma idé genom med den mobila laddstationen ”EMPOWER” som drivs av koncernens bränslecellsteknik Hydrotec.

Åtta bränsleceller genererar ström till fyra snabbladdare med en effekt på 150 kW vilket ska räcka till att ladda omkring 100 elbilar.

Systemet kan även anpassas efter behov och beroende på utformning ge en effekt på mellan 60 och 600 kW. Tanken är bland annat att kunna erbjuda utsläppsfri tillfällig laddning av elbilar eller annat vid stora event som musikfestivaler eller om elnätet skadats av en naturkatastrof.

”Dessa bränslecellsgeneratorer kan i slutändan ersätta gas- och dieselgeneratorer med färre utsläpp på arbetsplatser, byggnader, biografer, datacenter, utomhuskonserter och festivaler”, skriver General Motors i ett uttalande.

Till en början ska lösningen erbjudas till kommersiella kunder och den amerikanska militären. På sikt kan de även tänka sig att sälja koncpetet till privatpersoner som då kan ladda elbilen hemma med vätgas.

Vätgas är även en del i General Motors omställning mot att bli en utsläppsneutral biltillverkare till år 2040. Den amerikanska tillverkaren säger sig främst se en stor potential för tekniken inom långväga transporter som lastbilar och för tåg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: