Giannini USO – eldriven mini-pickup i off road-look

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 maj 2023

Att småbilar är populära i Italien förstår alla som försökt parkera i en gränd i en bergsby där. Extra smidigt är det så klart med en kompetent Fiat Panda 4×4 som tar sig fram även på de skakigaste vägarna i Alperna.

Men det är inte bara trånga utrymmen som gjort mindre modeller populära i landet. Även landets skatteregler och bestämmelser kring att småbilar med låg effekt har lägre säkerhetskrav har också gjort de billiga att köpa.

Det är också kategorin av bilar som tuningfirman Giannini Automobili nu vill ge sig in i elbilsbranschen med.

Företaget har presenterat ett konceptet USO, en tvåsitsig mini-pickup som med lite vilja kan ses som en andlig efterträdare till just Panda 4×4.

Fyrhjulsdrift har den visserligen inte och elmotorn på bakaxeln har en maxeffekt på blygsamma 30 kW. Det är också ett medvetet beslut för att kunna klassa bilen enligt de italienska regler som då ställer lägre krav på säkerhetssystem.

Vilket borde resultera i ett lägre pris. Men Giannini Automobili anger ett riktpris på saftiga 28 500 Euro, omkring 320 000 kronor.

För det får du en bil med offroad-optik och tveksamma offroadegenskaper. Batteriet på 21 kWh ska ge USO en räckvidd i stadstrafik på 23,5 mil. Om du ger dig ut på landsvägen där bilen har en toppfart på 90 km/h sjunker den beräknade räckvidden till 14 mil.

En fördel är i alla fall storleken för trånga italienska gator. På längden mäter USO 3,17 meter både bredden och höjden anges till 1,61 meter. Att hitta parkering borde alltså inte vara några problem. Då kan bilens batteri också laddas fullt på tre timmar med en ombordladdare på 6,6 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: