Google Maps förbättrar planering för långkörning med elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 jan 2021

Laddnätverken byggs ut i snabb takt, men den som ska ut på långresa både måste och vill ändå kunna planera in sina laddstopp.

Google har nu uppdaterat sin kartfunktion för att bättre kunna erbjuda elbilsbilister den smidigaste vägen från A till B inklusive laddning under längre sträckor.

Den nya versionen är speciellt tänkt för de elbilar som kör Android Automotive OS med Google Maps inbyggt, till exempel Polestar 2 och Volvo XC40 Recharge.

Extra intressant är att vi i Europa blir först att få tillgång till information om betalningsalternativen vid de laddningsstationer som föreslås. Tjänsten finns till en början endast tillgänglig i 12 länder, men det nämns inte vilka och det är oklart om Sverige är med från start.

På klassiskt google-manér handlar det om användning av data och optimering av den. Tjänsten använder AI för att på så lite som tio sekunder kunna söka igenom alla tillgängliga laddstationer längs vägen och föreslå den bästa rutten tillsammans med information om hur lång tid laddstoppen kommer ta.

Om det handlar om en kortare sträcka där endast ett laddstopp behövs kommer istället olika förslag på rutter upp, inklusive information vad som finns i närheten för de olika alternativen. Det ska även vara möjligt att se laddeffekten på de olika stationerna eller välja att endast se från vissa leverantörer.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!