Halvledarbrist tvingar VW att pausa tillverkning av elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 nov 2021

Kombinationen av brist på halvledare och ökat intresse för eldrift hos kunder har indirekt skruvat upp tillverkningen av elbilar. De har helt enkelt haft förtur hos en del biltillverkare när de hett eftertraktade chipsen ska fördelas – på bekostnad av stillastående produktionslinor för fossilbilarna.

Så också hos Volkwagen som dragit ned på tillverkningen av bland annat senaste versionen av Golf och Tiguan.

Men nu stannar banden även för elbilar i ID-familjen. Tillverkningen i de båda fabrikerna i Zwickau och Dresden stoppas under en vecka på grund av chipsbrist.

Där tillverkas även Audi Q4 e-tron och Cupra Born som också de påverkas av stoppet. Totalt ska det handla om 5 000 bilar som nu inte byggs, rapporterar branschtidningen Autmobilwoche.

Att stoppet sker nu förklarar Volkswagen med ”effektivitet”.

– Den här veckan har vi i Sachsen (där de båda fabrikerna ligger) ändå bara en fyradagarsvecka eftersom onsdag är en helgdag. Därför valde vi den här veckan – av effektivitetsskäl, säger talespersonen Carsten Krebs till tyska medier.

Nästa vecka ska tillverkningen vara i gång igen. Men Volkswagen varnar för att situationen med halvledare är fortsatt ansträngd.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!