Här hamnar nästa laddstation för lastbilar från Milence

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 apr 2024

2022 gick AB Volvo, Daimler Truck och Volkswagenägda Traton, där bland andra Scania ingår, samman för att gemensamt bygga laddinfrastruktur för lastbilar. Inom det gemensamma bolaget Milence ska de tre bygga 1.700 laddpunkter i Europa fram till 2027.

Efter den första laddstationen inom samarbetet öppnade i nederländska Venlo förra året. Nyligen stod det klart att den första stationen i Skandinavien hamnar i Varberg på västkusten. Där kommer det i ett första steg finnas åtta snabbladdare med en effekt på 400 kW.

Nu står det klart att ännu en station är på gång i Sverige, då i Ödeshög i Östergötland utmed E4. En placering som enligt Milence kommer att ”fungera som en avgörande länk för elektrifieringen av huvudvägen mellan Stockholm och Malmö”.

– Sverige är iledande när det gäller eldriven vägtransport, och med den nya knutpunkten i Ödeshög är Milence stolta över att vara pionjärer när det gäller att koppla samman nationens viktigaste städer med hållbara energilösningar, säger Anja van Niersen som är vd för Milence.

I beskrivningen och på den datoranimerade bild av stationen som nu visas ser det ut att bli en lyxig station. När den öppnar i september kommer chaufförer där ha tillgång till lounge, duschar och toaletter.

För att ladda ska det till en början också här finnas åtta snabbladdare med en effekt på 400 kW. Det ska sedan utökas till totalt 16 snabbladdare som då även kommer innefatta megawattladdare med en effekt på upp till 1.000 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: