Honda lanserar 30 elbilar till 2030

De senaste veckorna har det kommit allt fler nyheter kring eldrift från Honda. Tillsammans med Sony ska den japanska tillverkaren utveckla elbilar och nästa år lanseras elsuven e:Ny1 i Europa. Även samarbetet med amerikanska General Motors fördjupas vilket ska leda till ”miljontals” prisvärda elbilar från 2027.

Nu har Honda också presenterat planerna på att lansera 30 elbilar till år 2030 – lika många som Toyota lovat till samma år. 2030 räknar Honda också med att sälja över två miljoner elbilar globalt årligen.

Förutom hemma i Japan vill Honda tillverka elbilar i USA och Kina. För den kinesiska marknaden har Honda redan startat ett nytt elbilsmärke med det något udda namnet e:N.

Konkret information om kommande modeller fick vi inte ta del av. För den japanska marknaden kommer mindre elbilar i olika segment lanseras, men även större ”flaggskeppsmodeller” finns med i planerna. Dessutom visades två sportiga modeller dolda under ett skynke upp.

Totalt investerar Honda 64 miljarder dollar, omkring 600 miljarder kronor, under de närmsta åren. Det innefattar också en egen satsning på utveckling av solid state-batterier. Ett första steg på vägen mot det kommer 2024 då Honda ska inleda småskalig tillverkning i Japan.

Något slut på bilar med förbränningsmotorer innebär det däremot inte. Inte minst i Europa har Honda satsat stort på hybriddrift och det kommer tillverkaren fortsätta med parallellt.

Riktig fart kommer satsningen på elbilar ta först efter 2026. Då lanseras den nya elbilsplattformen kallad ”e:Architecture” som ska användas till flera olika modeller.  

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-04-14

Relaterat innehåll