”Hybridmodell” ska få fart på Fiskers försäljning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 jan 2024

Förra året lyckades Fisker tillverka 10.142 exemplar av sin första modell Ocean. Det är betydligt färre än de 42.000 bilar som Fisker ursprungligen planerade att bygga under 2023. Även färre än de 23.000 exemplar som målet sedan sänktes till.

Hur många bilar som har levererats i Sverige är oklart. Fisker Ocean dyker inte upp alls i statistiken från branschorganisationen Mobility Sweden. Enligt carinfo finns det 96 stycken Fisker Ocean registrerade i Sverige.

För att få fart på försäljningen meddelade Fisker i samband med dragningen av siffrorna att de vill satsa på mer fysisk närvaro på marknaden. Nu beskrivs planerna som en ”hybrid av direktförsäljning och återförsäljararrangemang”. Det innebär att Fisker delvis frångår dagens modell med enbart direktförsäljning på nätet och ska ingå partnerskap med handlare.

Enigt Fiskers förs samtal med partners sedan förra hösten. Var det kommer att gå att kolla på och köpa Fisker Ocean i framtiden har ännu inte meddelat. Enligt grundaren, den danske bildesignern Henrik Fisker, ska det handla om 50 handlare i Europa och lika många på den nordamerikanska marknaden.

De första bilarna ska börja levereras till partners under årets första kvartal. Där ska det även erbjudas möjlighet att provköra Fisker Ocean samt service.

Den som hoppas kunna förhandla till sig ett bättre pris eller kanske vinterdäck kommer däremot gå lottlös även vid köp av en Fisker Ocean hos en handlare.  Även där är det fasta priser som gäller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!