Hyundai beställer fler drivlinor till mindre elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 aug 2022

Att Hyundaikoncernen, där även Kia och Genesis ingår, har planer på mindre eldrivna modeller är ingen hemlighet. Hyundai ska erbjuda 11 elbilar år 2030 och Kia 14 stycken redan 2027.

Några konkreta detaljer kring de mindre modellerna har inte släppts från någon av tillverkarna. Att de arbetar på dem har i stället bekräftats indirekt genom BorgWagner som tillverkar de elektriska drivlinor som ska användas.

Förra sommaren meddelade BorgWagner att Hyundaikoncernen lagt en beställning på den mindre drivlinan med namnet iDM146 som har en maxeffekt på 184 hästkrafter.

Enligt BorgWagner har de lyckas sänka vikten genom att integrera alla delar i en kompakt modul som ska gå att anpassa efter behov.

Nu har Hyundaikoncernen lagt ytterligare en beställning på iDM146. Hur många det handlar om och om det ökade antalet är ett tecken på att flera mindre modeller är under utveckling framgår inte.

Till skillnad från det 800-voltssystem för snabb laddning som hittas hos dagens Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6 ser de mindre modellerna ut att få nöja sig med ett 400-voltssystem.

När iDM146 kommer till användning vid tillverkning av en bil är ännu oklart. Vid beställningen förra året skrev BorgWagner att tillverkningen av iDM146 skulle börja 2023. Den här gången heter det att produktionsstart är planerad till tredje kvartalet 2024.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: