Hyundai och Apple i kooperation – eller inte?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 jan 2021

Ryktena om att Apple planerar att utveckla självkörande elbilar har varit många genom åren. Men nyligen presenterades mer konkret information för att Apple jobbar på en bil med egenutvecklat batteri som ska lanseras redan 2024.

Men från Apple själva har det varit fortsatt tyst.

När koreanska medier på fredagen meddelade att Hyundai samarbetar med Apple kring en elbil tog aktiehandeln ett glädjeskutt. Samarbetet skulle enligt uppgifterna handla om både utvecklandet av en bil till 2027 och samarbete kring batteriteknik.

Hyundais aktie steg med 25 procent, men sjönk sedan något efter att Hyundai skruvade ned förväntningarna. Den sydkoreanska biltillverkaren meddelade att samarbetet befinner sig på ett ”tidigt stadium”.

Meddelandet ändrades sedan igen och innehöll till slut ingen information om Apple.

Trots det steg Hyundais börsvärde med inte mindre än åtta miljarder dollar.

Apples långa erfarenhet av systemintegration kan vara en styrka i utvecklandet av en elbil. Det gäller framförallt batteritekniken där Apple uppges arbeta på en så kallad ”monocell”-design där battericellerna inte är uppdelade i olika moduler.

Även inom området för självkörning anses Apple sitta på stora tekniska kunskaper. De senaste åren har det genomförts flera tester på vägar Kalifornien. Även andra stora tech-bolag som Alphabet (Googles moderbolag) och kinesiska Baidu och Alibaba har mer eller mindre långt gångna projekt inom elbilar och självkörande system.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!