Ilska bland kunderna när Hyundai ställer in leveranser av Ioniq 5

Lotta Hedin

Lotta Hedin

20 jun 2022

1 200 svenska kunder kommer inte få den Hyundai Ioniq 5 de beställt. I förra veckan började mailen från återförsäljarna dimpa ner hos berörda kunder om att Hyundai ställt in leveranserna av resterande Ioniq 5 modellår 2022.
 
Orsaken är enligt Hyndai är att efterfrågan varit högre än vad fabrikerna hunnit med att producera.
 
”På grund av rådande omvärldssituation med bland annat komponentsbrist, Covid-19 nedstängningar samt ett pågående krig i Europa som drabbat flera av våra underleverantörer har fabriken tyvärr meddelat oss att resterande IONIQ 5 modellår 2022 inte kommer produceras”, skriver en återförsäljare till en kund.
 
Köpeavtalen för de 1 200 berörda bilarna, som i många fall tecknades för över ett år sedan, är nu uppsagda. Istället erbjuds kunderna att teckna ett nytt avtal och beställa en Ioniq 5 av 2023 års modell. Det är dock en dyrare bil, och i sociala medier är det nu många kunder som uttrycker sin ilska.

– Vi är ett tusental missnöjda kunder som inte får vår bil i utlovad tid och dessutom får betala extra för det, skriver en av de drabbade på Facebook.
 
Hyundai ger drabbade kunder som väljer att beställa en bil av 2023 års modell 30 000 kronor i rabatt jämfört med listpriset. Men för många blir kostnaden ändå runt 30 000 kronor dyrare än vad man tidigare tecknat sig för. Då leveranserna flyttas fram ytterligare kommer många även få lägre bonus än man räknat med från början, då bonusens maxbelopp sänks från 70 000 till 50 000 kr vid nyår.
 
Tobias Joelsson, PR-chef för Hyundai Sverige, säger till Elbilen att han förstår att vissa kunder är missnöjda.
 
– Det är såklart oturligt. Men efterfrågan är högre än vad fabrikerna hunnit med att producera, och vissa kundsålda bilar har inte hunnit producerats i tid. Det är svårt att råda över omvärldssituationen. Det vi nu erbjuder är en bättre bil till ett rabatterat pris, och kunderna behåller sin köplats, säger han.

Som Elbilen tidigare rapporterat kommer Ioniq 5 modellår 23 bland annat utrustas med ett lite större batteripack. Läs mer om uppdateringen här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!