Inga nya fossilbilar i Kalifornien från 2035

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 aug 2022

Om bilhallar är något som finns kvar i världen om tretton år återstår att se. Men om de gör det kommer det i Kalifornien då inte längre vara möjligt att kolla in en bil med förbränningsmotor där.

Delstaten på den amerikanska västkusten följer nu planerna för EU och förbjuder försäljning av nya bilar med förbränningsmotor från 2035. Endast bilar med nollutsläpp tillåts då säljas, vilket i praktiken betyder endast batteri- eller vätgasdrivna bilar.

Planen är att utsläppsfria bilar ska utgöra en tredjedel av nybilsförsäljningen år 2026 och två tredjedelar år 2030.

Även om beslutet gäller endast en av USA:s 50 delstater kommer det få stor påverkan för landet i övrigt. Kalifornien är med sina 40 miljoner invånare både den mest folkrika staten och landets största enskilda marknad för nybilsförsäljningen.

Att biltillverkarna inte längre kan sälja fossilbilar där efter 2035 väntas därför snabba på övergång till elbilar i USA.

Ända sedan 1990-talet har Kalifornien varit pådrivande när det kommer till utsläppsregler för bilar. Flera andra delstater i USA, och även andra länder, har sedan följt exemplen därifrån.

Det var också i Kalifornien som de första studierna på 1950-talet kopplade samman utsläpp från bilar med smoggen, som då blivit ett problem i Los Angeles.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!