Ingen brådska med fler eldrivna transportbilar hos VW

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 dec 2023

Med ID. Buzz Cargo lanserade Volkswagen sin första egna eldrivna skåpbil. De tidigare tillgängliga e-Crafter och e-Caddy var visserligen eldrivna, men konverterades av firman ABT. Som annars gjort sig mest känd för prestandaversioner av Audis bilar.

Det ska bli fler eldrivna transportbilar från Volkswagen. Men omställningen får vänta i ytterligare några år. Från 2028 ska alla nuvarande modeller börja erbjudas med eldrift. Omställningen ska från det också ske i en ”rimlig rytm”, säger Carsten Intra som är chef för Volkswagens transportbilsdivision.

Det betyder en i taget och först ut med elmotor blir Volkswagen Crafter, säger Carsten Intra i en intervju med tyska Manager Magazin. Den kommer då inte dela teknik med nuvarande ID. Buzz utan byggas med en modifierad version av Volkswagens kommande plattform SSP. En plattform som skulle lanseras 2026, men nu blivit försenad till slutet av årtiondet. Det finns därför inga tekniska detaljer att avslöja kring de eldrivna transportbilarna i nuläget.

Volkswagens transportbilsdivision räknar med att eldrivna versioner kommer stå för minst 55 procent av försäljningen år 2030. Hur länge de fortsätter att bygga transportbilar med dieselmotorer är något som chefen låter kunderna avgöra.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!