Kia visar upp Niro som elbil

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

9 jan 2018

Sydkoreanska Kia har visat upp en batteriversion av sin kompakta suv Niro. Bilen, som gjorde premiär på hemelektronikmässan CES i Las Vegas, har en räckvidd på drygt 380 kilometer.

Bilen är en mer strömlinjeformad variant av standardmodellen och motorn på 150 kilowatt drivs av ett batteripaket med litiumpolymerceller på 64 kilowattimmar.

Innan någon utbrister ”Äntligen!” bör vi påtala att det handlar om en konceptbil utan något lanseringsdatum. Men den sydkoreanska biltillverkaren har i alla fall preenterat en tidsplan: den för elektrifiering av sina modeller.

Flera av modellerna som finns på marknaden i mitten av 2020-talet ska ha någon form av eldrift, säger företagets vice styrelseordförande Woong-chul Yang.

– Fram till 2025 kommer vi att erbjuda 16 fordon med avancerade drivlinor, inklusive fem nya hybrider och laddhybrider, fem nya batteribilar och en helt ny bränslecellsbil.

Yang presenterade också ett lanseringsdatum för vätgasbilen: 2020.

Precis som de flesta andra större biltillverkare satar Kia också på autonoma fordon och målet är att några av deras modeller ska vara snudd på helt självkörande (Level 4) och testas i ”smarta städer” från och med 2021.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!