Renault 5 Prototype (6)

Klart: då visas färdig version av nya Renault 5

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 nov 2023

Hösten 2021 visades konceptet på den eldrivna nytolkningen av Renault 5. Redan då lovades ett ”konkurrenskraftigt” pris och en lansering 2024. Exakt vad bilen kommer kosta har ännu inte avslöjats, Renault nämner bara en prislapp från omkring 25.000 Euro.

Men löftet om lanseringsdatum ser ut att hålla, för nu står det klart att bilens premiär sker vid bilmässan i Geneve i månadsskiftet februari-mars nästa år. Då får vi också veta hur mycket av retrodesignen från originalets Renault 5 som blir kvar i produktionsbilen.

Koncept av Renault 5 vid bilsalongen i Paris 2022.

Även om Renault har talat mycket om bilen och ofta visat konceptet är det ännu mycket som är oklart. Detaljer kring drivlina, batteristorlek och räckvidd har ännu inte bekräftats. Renault 5 väntas mäta strax under 4 meter på längden och enligt franska medier ryktas det om två batteristorlekar på 42 kWh och 52 kWh. Räckvidden uppges vara på upp till 42 mil.

Trots att Renault säger sig vilja pressa priset på bilen har tillverkaren tidigare sagt att den inte kommer få billigare litiumjärnfosfatbatterier, LFP. Om Renault håller fast vid det i slutändan återstår att se, inte minst med tanke på att konkurrenten Stellantis nu satsar stort på billigare elbilar med just LFP-batterier.

Batteripaketen som används ska vara lättare än hos dagens eldrivna modeller från Renault. Det uppnås genom att de är konstruerade med fyra, större moduler i stället för de tolv moduler som används idag.

Lättare är även den nya elmotorn ePT-100kW, som väger 20 kilo mindre än motorn hos Zoe. Genom att paketera växelriktare, komponenter för laddning och styrsystem för elektroniken i ett paket minskas hela drivlinan. Trots namnet ePT-100kW kommer Renault erbjuda bilen med två motoriseringar, 88 kW (125 hästkrafter) eller 110 kW (150 hästkrafter).

Renault 5 kommer ersätta dagens Zoe, som har varit med sedan lanseringen 2013. Även Renaults prestandamärke Alpine ska släppa en egen version av Renault 5, som har visats som konceptet A290 Beta.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: