Klart: här körs första stadsloppet med eldrivna STCC

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 feb 2024

Den tänkta premiären förra året fick skjutas upp. Men helgen 8-9 juni i år är det till slut dags för den första av fem tävlingshelger för det nu eldrivna STCC. Något som gör det tillvärldens första helt eldrivna nationella touring car-mästerskap.

Racen körs med Tesla Model 3, BMW i4 och Cupra Born som modifierats av EPWR. Med 550 hästkrafter som resultat. 0-100 km/h ska klaras på under tre sekunder och toppfarten är på 300 km/h – vilket gör dem till de snabbaste bilarna hittills i STCC.

Elektrifieringen gör det också möjligt att återigen köra stadslopp. Att premiären skulle ske med ett sådant i Göteborg var redan klart. Nu får vi också veta var i staden det blir av.

En 625 meter lång bana kommer bygga upp mellan Ullevi och Scandinavium. Där kommer tävlingarna köras ”Head 2 Head”, alltså med två förare åt gången. I direkt anslutning till banan kommer det finnas depå och ett evenemangsområde som kommer vara öppet för allmänheten.

– Vår expansion till städerna är en nyckeldel i vår hållbara nysatsning där vi kommer att kunna ta STCC till en publik som vanligtvis inte har möjlighet att se våra tävlingar. Göteborg är en stad med starkt sportintresse där STCC har tävlat framgångsrikt tidigare och vi ser fram emot att nystarta vår tradition här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: