Kriget i Ukraina stoppar Volkswagens tillverkning av elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 feb 2022

Rysslands invasion av Ukraina gör att Volkswagen måste pausa tillverkningen av elbilar i fabrikerna i östtyska Zwickau och Dresden. Där tillverkas förutom modellerna ID.3, ID.4 och ID.5 även Audi Q4 e-tron och Cupra Born.

Tillverkningen stoppas från i morgon tisdag i den ena fabriken och från onsdag i den andra. Stoppet gäller i ett första steg veckan ut och innebär att omkring 1 200 bilar per dag inte tillverkas.

Orsaken till stoppet är brist på elektriska kabelsystem som tillverkas i Ukraina. Volkswagen har nu tillsatt en särskild grupp för att undersöka hur koncernen påverkas av leveranser på grund av kriget. Volkswagen meddelade också under helgen att de donerar en miljon Euro, omkring 10 miljoner kronor, till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Redan innan kunde den som beställde en ny elbil från Volkswagen få räkna med att vänta länge på leverans.

– Beställer du en ID.3 idag så räknar vi med att tillverkas under det tredje kvartalet i år. Sen finns det så klart återförsäljare som har exemplar i lager för snabbare leverans, sa Marcus Thomasfolk som är kommunikationschef hos Volkswagen i Sverige till Elbilen i januari.

För att möta efterfrågan på elbilar har Volkswagen därför återupptagit tillverkningen av e-Up. Än så länge går den endast att beställa i Tyskland.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!