”Kvantbatteri” kan laddas fullt på några sekunder

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 maj 2022

Forskare vid ett sydkoreanskt institut med det ödmjuka namnet Institute for Basic Science har visat hur kvantfysik kan göra det möjligt att ladda ett batteri på endast några sekunder.

Idag laddas batteriets celler parallellt var och en för sig. I ett ”kvantbatteri” skulle cellerna i stället sammankopplas för att kunna ladda hela batteripaketet samtidigt.

Det beskrivs som att alla cellerna ”talar” med varandra och resultatet blir laddtider som endast är en bråkdel av vad vi är vana vid idag.

En illustration från institutet visar hur kvantbatteriet (nedan) laddas.

Som exempel lyfts fram att ett batteripaket med 200 celler skulle kunna laddas fullt på nio sekunder med en snabbladdare. Som jämförelse pekar beräkningar på att Tesla med sin nya och större 4680-cell behöver omkring 800 för ett batteripaket till en Model Y.

Vilken effekt det då skulle handla om för att kunna ladda fullt på nio sekunder framgår inte. Men oavsett om det rör sig om 150 eller närmre 300 kW är det snabbt.

Även annan forskning i bland annat Kina försöker utveckla batterier där cellerna är sammanbundna i en struktur för att kunna laddas snabbare.

I båda fallen handlar det om forskning på ett tidigt skede.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: