Ljusning på bilmarknaden – Model Y fortfarande på topp

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 maj 2024

Den svaga bilmarknaden visar nu tecken på återhämtning. I april registrerades det totalt 21.977 nya bilar – en ökning på 7 procent jämfört med samma månad ett år tidigare. Något som förklaras med ”mer optimism på marknaden” och förväntade räntesäkningar.

Privatmarknaden är däremot fortfarande svag och företagskunder stod för 65 procent av registreringarna. Sett till helt eldrivna modellerna är dominansen med företagskunder ännu tydligare. De stod i april för 70 procent av registreringarna av helt eldrivna modeller.

Efter en stadig nedgång under förra året ökar nu registreringen av laddhybrider. På bekostnad av de helt eldrivna modellerna, som minskade något med 2 procent i april jämfört med samma månad förra året.

Hittills i år har registreringen av elbilar gått ned med 15 procent. Med en andel på 31 procent i april ligger elbilarna hittills under prognosen för året, där det har räknats med att elbilar kommer ha en andel på 35 procent. Sett till rena siffror var antalet registrerade elbilar i april inte betydligt färre än förra året, 6.810 stycken i år jämfört med 6.928 stycken i april 2023. Det ska alltså ses i förhållande till att registreringarna totalt ökade med 7 procent.  

Den mest registrerade elbilen i april var Tesla Model Y, med 838 exemplar. Med 4.421 exemplar hittills behåller Model Y första platsen som den mest registrerade modellen hittills i år, både som elbil och oavsett drivlina. På andra plats bland eldrivna modeller hittas Volvo EX30 med 756 registrerade exemplar.

En nyhet är att branschorganisationen Mobility Sweden nu även rapporterar antalet nyinstallerade laddpunkter. I april tillkom 848 stycken, varav 14 procent av dem hade en effekt på minst 150 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: