Lyckat genrep med eldrivna NXT Gen Cup inför premiär i juli

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jun 2023

Från och med i år är det eldrift som gäller i STCC, vilket gr det till världens första helt eldrivna nationella touring car-mästerskap. Även junior-SM i racing är från i år eldrivet och har fått namnet NXT Gen Cup. Premiären sker vid Västkustloppet i Falkenberg helgen 8-9 juli. Men redan nu i veckan var det dags för det första testloppet vid Gelleråsen Arena i Karlskoga.

Förarna fick där chansen att bekanta sig med tävlingsbilen LRT NXT-1 som är baserad på Mini Cooper SE. Bilens maximala effekt har höjts från standardversionens 184 hästkrafter till som mest 230 hästkrafter och toppfarten är 200 km/h.

– Bilen beter sig som en gokart med tak, den är väldigt tacksam att köra. Jag är glatt överraskad över hur välbalanserad och körbar den faktiskt är, säger Elias Adestam som var den snabbaste av testets 15 förare.

Under testet kunde de köra omkring 120 varv på Gelleråsen för att lära känna den nya bilen.

– Det har varit mycket nytt att ta in – en elektrisk bil, en bil med tak, framhjulsdrift – men jag kom in i det fort. Jag har kunnat öka farten i varje pass och det är förstås riktigt lovande att vara snabbast båda dagarna, även om det bara är test, säger Elias Adestam.

Efter premiären av NXT Gen Cup i Falkenberg 8-9 juli körs ytterligare fem tävlingar, varav två nere i Tyskland på bland annat klassiska Nürburgring. Finalen sker 22-23 september på Mantorp Park.

I samband med att STCC återigen kör ett stadslopp i Helsingborg den 26:e augusti sker också ett uppvisningslopp med NXT Gen Cup där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: