Mazda presenterar strategi för elektrifiering

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jun 2021

Mazda har idag endast en elbil i form av MX-30. Men nu har den jaopanska tillverkaren presenterade strategin fram till 2030 som fått det upplyftande namnet ”Sustainable Zoom-Zoom 2030”.

Den innehåller ”Skyactiv EV Scalable Architecture”, en plattform för rena elbilar som ska resultera i tre nya elbilar mellan 2022 och 2025. Utöver det ska plattformen även användas till fem nya laddybrider och ytterligare fem hybridmodeller som ska använda teknik från Toyota.

Till år 2030 ska en fjärdedel av Mazdas modeller vara rena elbilar och resten ha ”någon form av elektrifierung”, skriver Mazda i ett pressmeddelande.

Strategin ska göra det möjligt att erbjuda olika grad av elektrifiering som kan anpassas efter förutsättningarna på varje marknad. Mazda har därmed ett lägre mål än flera andra tillverkare när det gäller hur stor andel av företagets bilar som ska vara eldrivna till år 2030.

Flera, som Volvo och Ford, säger att de endast vill tillverka rena elbilar då.

Men strategin ”Sustainable Zoom-Zoom 2030” innebär ändå en ökad satsning på elbilar jämfört med Mazdas tidigare planer. Förut hette det att 95 procent av deras modeller kommer vara hybrider till år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: