Med fokus på baksätet – här är lyxiga Volvo EX90 Excellence

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 apr 2023

Volvos senaste elbil EX90 är redan en lyxig elsuv. Men det går alltid att höja nivån ytterligare ett steg och det är vad Volvo gör när de nu visar specialversionen EX90 Excellence.

Fokus ligger här på baksätespassagerare som ställer extra krav på komfort. Därför minskar antalet säten från sju till fyra, men i gengäld får de som sitter bak gott om plats.

Volvo EX90 Excellence

De båda sätena där har fått mjuka kuddar i nackstöden och mellan dem hittas ett kylfack. I mittkonsolen bak finns kontroller för att välja mellan tre program med stolsvärme och fem program med massage. Där sitter också en kristall från glasbruket Orrefors som är mer än en utsmyckning med svensk touch.

Kristallen är nämligen en kontroll för att välja mellan tre olika dofter som ska tillsammans med olika ljus ska bidra till en mer avslappnande atmosfär.

Kristall från Orrefors används för att styra dofter.

Inredning går att få i ull eller det nya materialet Nordico som framställs av återvunna PET-flaskor och restmaterial från skogsbruket.

EX90 Excellence står också på speciellt framtagna 22 -tumsfälgar som ska ha bätre aerodynamik. För att sticka ut från vanliga EX90 har Excellence fått en tvåfärgad lack där motorhuv och tak är i svart – något vi känner igen från de lyxiga Maybach-versionerna av Mercedes S-klass.

Framsätet spelar inte huvudrollen hos EX90 Excellence.

Den lyxiga elsuven är precis som vanliga EX90 fyrhjulsdriven. Effekten nämns inte, men vi kan nog räkna med att Excellence kommer med Performance-paketet som betyder 517 hästkrafter.

EX90 Excellence är förmodligen främst riktad till den kinesiska marknaden och vi får därför endast veta räckvidden enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln som anges till 65 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!