Megawattladdning till Tesla Semi och Cybertruck – ladda med 1 000 kW

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 dec 2022

Med några års försening har Tesla dragit igång produktionen av lastbilen Semi. Tidigare i veckan meddelade Teslas chef Elon Musk att de vid tester kört en fulladdad Semi 80 mil utan laddstopp. 

Inatt började leveranserna av lastbilen med ett livesändning event. Vid det bekräftade Tesla ryktena om att Semi får megawattladdning och alltså kan ladda med en effekt på upp till 1 000 kW. 

Tidigare i år visade lastbilstillverkaren MAN en prototyp av en modell med samma teknik, som på sikt kan bli standard för eldrivna lastbilar. 

Men Tesla meddelade att även deras kommande pickup Cybertruck får samma teknik. 

För att kunna ladda med så hög effekt behövs naturligtvis även laddare som ger det. Och det är vad nästa generation av Teslas snabbladdare Superchargers kommer bjuda på. 

Supercharger v4 kommer nästa år med en nyutvecklad vätskekyld kaffekabel som ska klara den höga effekten. 

Marknadens snabbaste laddare idag är ABB:s Terra 360, som kan ge en effekt på 360 kW. 

Huvudfokus under eventet låg ändå på lastbilen Semi. Den kommer använda Teslas nya battericeller 4680, men hur stort batterierna är avslöjad inte. Förutom versionen med en räckvidd på 80 mil ska det även komma en med mindre batterier och en räckvidd på 48 mil.

Med tre elmotorer på de dubbla bakaxlarna gör  dragbilen 0-100 km/h på endast fem sekunder. Även med fullastat släp sticker Semi iväg än en dieseldriven lastbil och gör då 0-100 km/h på 20 sekunder.

  Den första kunden som börjar köra med Semi blir Pepsi i USA. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: