Mer laddbart än diesel i Europa i augusti

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 sep 2021

Europeiska bilköpare fortsätter att välja laddbara bilar i allt större utsträckning. Enligt siffror från analysföretaget Jato såldes det i augusti för första gången fler elbilar och laddhybrider än dieselbilar i Europa.

Lite ”hjälp” kom också från den rådande bristen på halvledare som tvingat flera biltillverkare att dra ned på produktionen. På grund av det minskade nybilsregistreringen med 18 procent jämfört med året innan på de 26 marknader som ingår i sammanställningen.

Men siffrorna visar ändå på ett tydligt ökat intresse för elbilar och laddhybrider som är de enda som går framåt.

Totalt utgjorde de 21 procent av alla nyregistrerade bilar, eller i rena siffror 151 737 laddbara bilar.

Det är en ökning med 61 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Även om erbjudanden och stimulanser har spelat en viktig roll för att driva på efterfrågan har vi sett en grundläggande förändring i köpvanorna i takt med att mer attraktiva modeller har kommit in på marknaden och konsumenterna har blivit medvetna om fördelarna med elbilar, säger Felipe Munoz från analysföretaget Jato.

Mindre modeller som Fiat 500, Peugeot 208, Hyundai Kona, Opel Corsa och Kia Niro har visat sig gå bra i försäljningen.

Allra bäst har det gått för Volkswagen ID.3 som var Europas mest sålda elbil under augusti med 7 904 exemplar, tätt följd av Tesla Model 3 med 7 824 registrerade exemplar.

Volkswagen kniper även tredjeplatsen med ID.4 och 4 624 exemplar och den idag nästan klassiska Renault Zoe fortsätter att locka kunder och hamnar på en fjärdeplats med 4 032 exemplar.

Att många väntat på europalanseringen av Tesla Model Y syns också det tydligt i statistiken. Den började levereras först samma månad men hamnar ändå på en åttonde plats med 3 478 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: