Mercedes jobbar på eldriven shooting brake

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 okt 2023

Efter suvens segertåg – både med eldrift och som fossilbil – har kombins framtid blivit allt mer ifrågasatt. Bland annat Mercedes har tidigare antytt att flera av dagens kombimodeller inte får några efterföljare när det blir dags för en ny generation.

Men helt överger de inte karossformen, för nu kommer uppgifter om att det arbetas på en shooting brake-version av nyligen visade eldrivna CLA. Den ska baseras på sedanen och alltså erbjudas med både ett mindre LFP-batteri och större batteri med en NMC-kemi.

När konceptet CLA Class presenterades under bilmässan IAA var det stort fokus på effektiviteten hos den nya elbilsplattformen MMA. Bland annat nämndes en förbrukning på låga 1,2 kWh per mil vilket ska ge CLA Class en räckvidd på upp till 75 mil.

Till skillnad från dagens eldrivna modeller från Mercedes kommer MMA-plattformen även med 800-voltsteknik för snabbare laddning än idag.

Exakt när CLA Class och shooting brake-versionen av den lanseras har ännu inte meddelats. Nyligen dök det upp bilder på en prototyp av CLA Class som testades på allmänna vägar i Tyskland.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!