Mercedes kanske klarar sig utan solid state-batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 jan 2024

Inom några år kan den långvariga drömmen om solid state-batterier till slut bli verklighet. Tekniken med batterier som har fast i stället för flytande elektrolyt är inte ny, men hittills har ingen lyckats få till volymtillverkning. Men med längre räckvidd, snabbare laddning och mer säkerhet är det många som försöker. Och med flera framsteg de senaste åren har bland anat Nissan och Toyota lovat masstillvekrning från 2028 – i varierande skala.

Även Mercedes har investerat i företag som utvecklar solid state och är intresserad av tekniken. Men kanske inte riktigt lika mycket som för några år sedan. I samtal med brittiska Autocar säger Mercedes utvecklingschef Marcus Schäfer att utvecklingen av dagens celler med flytande elektrolyt varit över förväntan. Något som han menar har minskat gapet mellan förväntningarna på solid state-batterier och vad framtidens celler med konventionell teknik väntas erbjuda.

Vilken teknik som batterierna i våra elbilar kommer använda i framtiden vågar han inte slå fast. Men han menar att solid state inte längre spelar samma roll som ett ”stort genombrott” som för några år sedan och att det ännu krävs mycket utveckling av tekniken.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!