Mercedes visar insidan av kommande EQS SUV

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 mar 2022

Både Mercedes lyxiga elbil EQS och den kommande mindre EQE är på väg att få syskon. Men det handlar inte om några småsyskon, tvärtom. Med utökningen växer de nämligen på höjden i form av EQS SUV och EQE SUV som ska byggas i USA.

I anslutning till produktionslinan i Alabama har Mercedes nu öppnat en ny batterifabrik. I samband med det bjuder Mercedes också på en liten smygtitt på insidan av EQS SUV.

Även här går det att välja till jätteskärmen MBUX Hyperscreen som sträcker sig nästan hela vägen mellan A-stolparna. I övrigt påminner det mesta om interiören hos EQS. Ratten ser ut att vara samma och mellan stolarna hittas samma breda mittkonsol med förvaringsfack. Även ljusslingan i dörrar och över instrumentbrädan finns kvar.

I baksätet har passagerarna två skärmar framför sig och utrymmet där borde vara ännu bättre än det redan goda utrymmet i EQS. Det understryks av Mercedes som beskriver den som en bil med ”exceptionellt generösa SUV-interiörmått”.

Det ska också gå att välja till en tredje sätesrad för att göra bilen sjusitsig.

Mercedes skickar också med bilder från tester i både svenskt vinterklimat och i öknen i Nevada. Utsidan är ännu kamouflerad men EQS SUV ser ut att bli en maffig pjäs. Teknisk information bjuds det ännu inte på, men förmodligen kommer suven precis som EQS erbjudas med både bakhjulsdrift med 292 eller 333 hästkrafter och som fyrhjulsdriven med 523 hästkrafter.

EQS finns också i en fyrhjulsdriven AMG-version och 658 hästkrafter och enligt tidigare uppgifter ska kollegorna på både AMG och lyxmärket Maybach lansera egna versioner av EQS SUV.

EQS beskrivs av Mercedes som ”världens mest aerodynamiska serietillverkade bil” och har en räckvidd på upp till 74 mil enligt WLTP. EQS SUV borde få samma batteripaket på 107,8 kWh som hittas i EQS. Med ny karossform och ökad vikt kommer räckvidden däremot att minska, men exakt hur långt EQS SUV kommer på en laddning avslöjas.

Räckvidd, hur modellen ser ut och pris får vi förhoppningsvis veta när EQS SUV har premiär den 19:e april.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: