Annons:

Mercedes visar (nästan) kommande eldrivna CLA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 okt 2024

Att kunna köra långt tack vare effektiv teknik är vad Mercedes satsar på som för att slå konkurrenterna bland elbilar. Konceptet Vision EQXX har flera gånger slagit nya rekord och visat att den klarar långt över 100 mil på en laddning. Och med lärdomar från det konceptet lanserar Mercedes nästa år sin långkörande ”Hypermiler” CLA som också blir den första modellen på den nya elbilsplattformen Mercedes Modular Architecture (MMA). 

Så här presenterades konceptet CLA Class förra hösten.

Redan förra året visades bilen som konceptet CLA Class, utöver det har det cirkulerat bilder på maskerade bilar under tester. Under en modefestival Festival d’Hyères i Frankrike visar Mercedes nu själva upp ett lätt maskerat exemplar av den färdiga produktionsbilen. Forum att den får ett 800-voltssystem för snabb laddning och ska kunna fylla batteriet med 40 mils räckvidd på 15 minuter så är det ont om tekniska detaljer. 

Utgår vi från vad som sades när konceptet CLA Class visades blir produktionsbilen imponerande effektiv. Det talades då om en räckvidd på 75 mil och en förbrukning på låga 1,2 kWh per mil tack vare en växelriktare med kiselkarbid och en ny värmepump. Som exempel nämns en verkningsgrad från batteriet till hjulen på 93 procent. 

Något effektmonster som vi annars ofta ser hos många elbilar var koncept däremot inte. Elmotorn på bakaxeln hade en effekt på 175 kW (238 hästkrafter). Batteristorleken har inte nämnts, men vid presentationen av konceptet sades det att CLA kommer erbjudas med två olika batterier där det ena använder NMC-celler och det andra billigare LFP-celler. 

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: