Mini lanserar officiell konvertering till eldrift av hundkojan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jan 2022

Sedan 2020 finns eldrivna Mini Cooper SE och förra året utgjorde den nästan en femtedel av märkets försäljning. I Norge var 96 procent av de Mini som såldes där eldrivna. 

Även om dagens Mini delvis bygger vidare på designen hos den klassiska hundkojan är det naturligtvis två helt skiljda körupplevelser. BMW, som äger Mini sedan år 2000, har lanserat Mini Recharged Project och erbjuder nu ett alternativ för alla som vill förena det bästa av två Mini-världar. 

Hos Mini i Oxford kan bilen få en elektrisk drivlina med en effekt på 90 kW (122 hästkrafter) som ska göra att den klarar 0-100 på nio sekunder – ingen elbilsraket, med andra ord.

Räckvidden anges till 16 mil, men det sägs ingenting om storleken på batteripaketet eller var det placeras i bilen. Snabbladdningen ingår inte heller utan du får nöja dig med långsamladdning på 6,6 kW. Efter konverteringen får bilen också ett nytt emblem i fronten som känns igen från dagens eldrivna Mini.

Om du ändå skulle ångra dig efter konverteringen lovar Mini att din gamla förbränningsmotor får ett nummer och förvaras för att kunna monteras in igen. Alternativt går det att i stället köpa den moderna Mini Cooper SE Electric som istället bjuder på 184 hästkrafter och har ett batteripaket på 32,6 kWh som ger en officiell räckvidd på 23 mil enligt WLTP. 

2018 presenterades en klassisk Mini konverterad till eldrift och enligt BMW fick den så bra mottagande att de sedan dess arbetat på en lösning för att erbjuda det till kunder. 

Att satsningen kommer nu har säkert en del att göra med utökningen av så kallade ”Ultra Low Emission Zones” i London som nu innefattar stora delar av den centrala staden. 

Elbilar är undantagna reglerna, men den som kör en dieselbil äldre än fem år eller en bensinbil från före 2005 måste betala 12,50 pund plus trängselavgift på 15 pund per dag – totalt närmre 340 kronor. 

Återstår att se om den klassiska hundkojan nu åter blir ett vanligt inslag i londontrafiken. Än så länge erbjuds konverteringen endast i Storbritannien och vad det kostar avslöjas inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: