MINI:s första ”riktiga” elbil Aceman är här

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 apr 2024

MINI breddar programutbudet och fyller luckan mellan Cooper och den större Countryman. Det sker med nya MINI Aceman som till skillnad från de andra två modellerna endast kommer erbjudas med eldrift. Med en längd på 4,07 meter är Aceman 36 centimeter kortare än Countryman och knappt två decimeter längre än Cooper.

Genom att slippa behöva göra plats för förbränningsmotor ska Aceman erbjuda bättre innerutrymmen jämfört med hos MINI:s andra båda modeller. Tillsammans med den något större karossen ger det ett bagage som rymmer 300 liter, jämfört med 211 liter hos Mini Cooper SE. Med fällt baksäte går det att klämma in 1.005 liter.

Aceman kommer i två versioner och delar drivlina med MINI Cooper. Instegversionen av Aceman har däremot något större batteri både den och Aceman SE tar sig några kilometer längre på en laddning. Instegsversionen har 184 hästkrafter och ett batteri på 42,5 kWh som kan laddas med 75 kW. Räckvidden anges till 31 mil, vilket är fem kilometer längre MINI Cooper som har ett batteri på 40,7 kWh. Aceman SE har 218 hästkrafter och ett större batteriet på 54,2 kWh med en högre laddeffekt på 95 kW. Med det kommer Aceman SE 40,6 mil på en laddning, alltså fyra kilometer mer än hos Cooper. I båda fallen ska det ta en havtimme att ladda från 10 till 80 procent.

MINI har alltid stått för en gokart-liknande körupplevelse. Aceman ska inte vara något undantag och det lovas exakt styrning och ett precist dämpningssystem. På insidan hittas MINI:s runda OLED-skärm som mäter 24 centimeter på diagonalen med senaste mjukvaran Mini Operating System 9. Det har stort fokus på röststyrning, men under skärmen hittas också en del fysiska knappar.

Försäljningen börjar i sommar och leveranser väntas komma i gång innan årsskiftet. Svenska priser har ännu inte presenterats, men nere på kontinenten kostar Aceman från 34.900 euro (405.000 kronor) och Aceman SE från 38.900 euro (450.000 kronor).

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: