Mobility Sweden: ”Iskall privatmarknad” för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2024

Vid en första blick ser det positivt ut för bilmarknaden i Sverige. Jämfört med förra året ökade registreringarna av nya bilar med 17,6 procent i januari. Men det ska ses i ljuset av att årets första månad 2023 var den sämsta sedan 2009. Ökningen skedde alltså från en redan låg nivå och totalt registrerades det 17.164 nya bilar i januari.

Majoriteten av dem – sju av tio – registrerades också på företag. När det kommer till elbilar stod företagen för åtta av tio bilar och totalt stod helt eldrivna modeller för 29 procent av de nya bilarna i januari.

– Det är för tidigt att dra för stora slutsatser efter årets första inledande månad, men den långsiktiga trenden med en iskall privatmarknad för elbilar håller i sig. Här behövs styrmedel från regeringen för att återigen få fart på marknaden, säger Sofia Linder som är chefsekonom på Mobility Sweden.

Förra årets mest registrerade bil Tesla Model Y fick nöja sig med en tredjeplats i rankinglistan efter Volvo XC60 och Volvo XC40. Band elbilarna var Tesla Model Y fortfarande den mest registrerade modellen med 577 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: