Motorljud bevaras på museum när Jaguar blir eldrivet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 aug 2023

Sedan flera år måste elbilar ge ifrån sig ett ljud när de kör i hastigheter under 20 km/h. Orsaken är att fotgängare annars kan missa en elbil som kommer tyst åkande utan vare sig motorljud eller däckbrus. Just den tysta drivlinan ses av många som en av de största fördelarna med en elbil. Meningarna går därför isär kring möjligheten som vissa tillverkare erbjuder med syntetiska motorljud i kupén. Onödigt menar vissa – ökad körkänsla tycker andra. Säkert är i alla fall att olika motorers karakteristiska ljudbild är på väg att förpassas till historien när tillverkarna går över till eldrivna modeller. Bland annat Jaguar som ska vara ett helt eldrivet märke redan från 2025.

Jaguar F-Type 75 R

Inför det har Jaguar beslutat att bevara motorljudet från sin sista tillverkade sportbilsmodell med förbränningsmotor. En F-Type R 75 av årsmodell 2024 med en V8-motor på fem liter, 575 hästkrafter och ett vridmoment på 700 Nm mickades upp i Jaguars ljudkammare vid utvecklingscentret i Gaydon mitt i England. Både ljudet från förarplats och utifrån bilen spelades in. Resultatet är två ljudspår på 30 respektive 47 sekunder med den vrålande motorn. Eller dess ”berömda morrandet”, som Jaguar beskriver ljudet. En annan sak som försvinner med övergången till eldrift är växellådan. Även förändringarna i varvtal mellan växlarna och knackningar från F-Types fyra avgasrör finns nu inspelat. Ljudspåren hamnar hos Storbritanniens nationalbibliotek The British Library. Från och med i höst finns ljuden tillgängliga där för framtida generationer som vill höra en V8:a varva ur.

Här kan du höra hur V8:an hos F-Type låter utifrån bilen…
…och på insidan.

– Vi är mycket glada över att kunna bevara inspelningar av F-Type V8-motorn för Jaguar-entusiaster och lyssnare runt om i världen. När tillverkningen av denna motor nu avslutas tar detta unika ljud sin plats i nationens arkiv tillsammans med andra ljud som inte längre kan höras idag, säger Cheryl Tipp som ansvarar över samlingen av ljud av vilda djur och miljöer vid The British Library.

Efter elsuven I-Pace från 2018 är Jaguar på väg att lansera tre eldrivna modeller de närmsta åren. Först ut uppges vara en fyradörras sedan som väntas lanseras 2025 och bli en konkurrent till bland andra Porsche Taycan.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!